Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ανάγκη





Για τούτο το θέμα, πρώτος απ' όλους, με κόλλησε στον τοίχο ο Λιαντίνης.
τσακάλι στα νύχια λιονταριού

... “Εκείνο που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος (...) είναι να κατανοηθεί από την αρχή ότι η ζωή του προχωρεί και μεταβάλλεται παράλληλα στην κίνηση του χρόνου -και ο χρόνος οντοποιείται μέσα στη σταθερότητα της μεταβολής- όταν γνωρίζει να διαλέγεται και να συνθηκολογεί μ' ένα σύνολο δυνάμεων και όρων που η αρχή τους βρίσκεται έξω από τα σύνορα της βούλησής του.

Αυτή την τάξη της ανώτερης βίας και της επιβλητικής πειθούς, από τον αρχαίο καιρό, την είπανε ανάγκη. Η ανάγκη είναι απάτωρ και άναρχη, και οι σοφοί λόγοι των παλαιών ανθρώπων την θέλουν κυβερνήτειρα του σύμπαντος.

Όσο και να μας φαίνεται άβολο, η ανάγκη έχει χαράξει στην ελευθερία μας μέτρα. Και δεν είναι απλώς φρονιμότερο, αλλά πολύ πιο έντιμο και πολύ πιο σεβαστό την ορμή της βούλησής μας να την κρατάμε δώθε από τη χαρακιά που μας τράβηξε η ανάγκη. Προλαβαίνοντας έτσι τη δική της επίπληξη που σταθερά καταβιάζει και ταπεινώνει την αφηρημένη μας άνεση. Την ψυχική μας στάση που ο Αισχύλος όνόμασε “φιλάν αβουλιάν”. Αυτή τη γνώση θα την ενσταλάξει η αγωγή στους νέους, μόνο υπό τον όρο ότι θα επιβληθεί πρώτα στους ενήλικες σαν νέα κατανόηση.

Γιατί οι ενήλικες έχοντας απολέσει ολοτελώς, τους, όσο πιο ακρατους τόσο και πιο σωστικούς, τύπους της πολυσέβαστης ανάγκης, έχουν εκτρέψει από την αρχή την αγωγή των νέων σε μορφές ασύμφωνες προς τα φυσικά υποδείγματα. Με τη δίκαιη συνέπεια η παιδεία μας να διακονεί σήμερα το μοντέλο της οντολογικής απάτης και της ηθικής υποκρισίας”.
 (Δ. Λιαντίνης, Homo Educandus, Κεφ. Πρώτο, Η Δραματική Διάσταση της Ιστορίας, 1. Η Τομή της Ιστορίας, παρ. Η μεταφυσική του πολέμου).

Η ανάγκη, πάει μαζί με την πειθαρχία και την αυτογνωσία.  Πάει μαζί και με τη δικαιοσύνη. Η ανάγκη, πάει πάντα μαζί με τη Φύση. Και με την Πίστη. Πάει μαζί με την αγάπη, τη συμβίωση και το θάνατο. Το θάνατο το δικό μας, που πρέπει να τον αποδεχθούν οι άλλοι, για να συνεχίσουν, και των άλλων, που θα αποδεχθούμε εμείς, και χωρίς τους οποίους θα ζήσουμε.

Δείτε ένα βίντεο για πάλη ζωής και θανάτου εδώ:
(https://www.youtube.com/watch?v=kxn37qi7oTw)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου