Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Δημήτρης Ποταμίτης. Ο ιδεοποιός.

Δημήτρης Ποταμίτης. Σεμνός Εργάτης και Δημιουργός της Τέχνης και του Ήθους μέσω της Τέχνης του. 

Χτες βράδυ (στην τηλεόραση της Βουλής) τον άκουσα να μιλάει, για τη δουλειά του και την οπτική του στη θεατρική δημιουργία. 

Για να σας παρακινήσω να τον αναζητήσετε, θα σας πώ ότι με εξήψε η άποψή του για τον "ιδεοποιό", και ακίνητη στάθηκα για να τον ακούω μέχρι τέλους.      

Διαβάζω εδώ  για τον μεγάλο καλλιτέχνη και πολυτάλαντο δημιουργό  του Θεάτρου, που έφυγε στα 57 του χρόνια.
Γεννημένος στη Λεμεσό το 1946, ο Δημήτρης Ποταμίτης είχε αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο της Αμμοχώστου, κι αμέσως μετά ήρθε στην Αθήνα, όπου σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Παρακολούθησε, επίσης, και μαθήματα φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ίδρυσε και λειτούργησε (για 29 ολόκληρα χρόνια!) σεμνά και αθόρυβα, το Θέατρο Έρευνας με εξαιρετικά ασυνήθιστο και πρωτοποριακό ρεπερτόριο.
 
Το ντοκυμαντέρ αυτό εδώ διασώζει -για χάρη των νεώτερων- μια Θεατρική Αξία, που   στόλισε με τη δημιουργία και τη θεατρική αρετή του, τούτον τον τόπο. Ο Δημήτρης Ποταμίτης, είναι πια καταχωρημένος στην Ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου. 

Οι μεγαλύτεροι, μπορούμε να λυπηθούμε που δεν αντιληφθήκαμε εγκαίρως, όχι μόνο το μεγαλείο της δημιουργικής του σκέψης, αλλά  και τη διακριτικότητα της καλλιτεχνικής του παρουσίας, μέσα στην ευτέλεια και τη βαρβαρότητα που τόσο κραυγαλέα μας περιέβαλε τόσο καιρό, και μας οδήγησε -με επιδότηση- εδώ  ακριβώς που βρεθήκαμε σήμερα.

Θεωρώ πως καλλιτέχνες και παιδαγωγοί έτσι θά 'πρεπε να διδάσκουν τα θεατρικά, και γενικώς τα καλλιτεχνικά "μαθήματα". 

Ο Δημήτρης Ποταμίτης αναζήτησε και επεδίωξε να μη δείχνει φυσιογνωμίες και πρόσωπα, αλλά χαρακτήρες και ψυχικό κόσμο. Αρχέτυπα.

Στους συνδέσμους που παρατίθενται εντός του κειμένου θα βρείτε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτή η ευαίσθητη ψυχή, είπε σε κάποια στιγμή  "από όταν γνώρισα τους ανθρώπους,  αγάπησα τα λουλούδια" και στη συνέχεια εμφανίστηκε σ' ένα ολάνθιστο μπαλκόνι. Ήταν ο ίδιος μια ανθισμένη ψυχή σε έναν παράδεισο.

Αξίζουν ειδική μνεία τα έργα που έγραψε (και παρουσίασε) για τα παιδιά, θέλοντας να συμβάλει στην καλλιέργειά τους ακόμη και ως θεατών.


Δεν θά 'πρεπε να παραλείψω να αναφέρω, πως ο ακούραστος αυτός εργάτης του πνεύματος και της Τέχνης ήταν και ποιητής με  σημαντικό ποιητικό έργο.


Δάσκαλοι και παιδαγωγοί: δείτε τον, διαβάστε γι' αυτόν, θα γίνετε πιο αποδοτικοί στη δουλειά σας,  και σεις οι ίδιοι πιό σπουδαίοι στο έργο σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου