Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Σήμερα, ημέρα Πάντων των Αγίων!


Image result for εικόνες αγιοι πάντες 

Των εν όλω τω κόσμω Μαρτύρων σου,
ως πορφύραν και βύσσον
τα αίματα,
η Εκκλησία σου στολισαμένη,
δι' αυτών βοά σοι, Χριστέ ο Θεός.
Tω λαώ σου τους οικτιρμούς σου κατάπεμψον,
ειρήνην τη πολιτεία σου δώρησαι,
και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.

Τί όμορφο που είναι τούτο το Απολυτίκιο! Μέσα σε λίγα λόγια έχει χωρέσει την μακρά διαδρομή της Εκκλησίας του Χριστού: Διδασκαλία, διωγμοί, πίστη, σφαγές, προσευχή, αφοσίωση, αφιέρωση ζωής.

Νά τι λέει:

«Η Εκκλησία σου Χριστέ,  στολισμένη στην πορφύρα και τον βύσσο, σαν με βασιλική φορεσιά, βαμμένη στο αίμα των όπου γης απειράριθμων Μαρτύρων Σου, με τη δύναμη της δικιάς τους πίστης Σε παρακαλεί: Κύριε, σπλαγχνίσου μας! Στείλε στην πολιτεία των τέκνων Σου ειρήνη και στις ψυχές μας χάρισε γαλήνη και συχώρεση».

Ιστορικά, η εορτή αυτή άρχισε ως εορτή πάντων των Αγίων Μαρτύρων, αλλά καθιερώθηκε να εορτάζεται ως εορτή των Αγίων Πάντων επί Λέοντος του Σοφού, αφού -σύμφωνα με όσα γράφονται για το θέμα- Μάρτυρες δεν είναι μόνο αυτοί οι οποίοι υπέφεραν μαστιγώσεις, ή μόνο όσοι ρίφθηκαν στην πυρά ή υπέστησαν άλλα φρικτά βασανιστήρια, αλλά μάρτυρες είναι όλοι οι Άγιοι του Κυρίου, διότι κάθε Θεούμενος βιώνει το δικό του μαρτύριο, είτε αυτό είναι του αίματος, είτε της συνειδήσεως.

Όλοι ανεξαίρετα οι Άγιοι χαρακτηρίζονται από το θάρρος ομολογίας της πίστεως προς τον Ιησού Χριστό, την άρση του σταυρού και την απαγκίστρωση από τα επίγεια.

Τούτη τη μέρα όλοι μπορούμε  να πιστεύουμε, να ομολογούμε, να τιμούμε και να γιορτάζουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου