Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμα και γαστριμαργικά (Ι)


 

Μέρες που είναι (Μεγάλη Σαρακοστή), έφερα στη μνήμη γαστριμαργικές διαδρομές, κι είπα ν' απαθανατίσω μερικές από την οικογενειακή μας παράδοση και ιστορία, εκεί που κάτι Αυγούστους, στην Κεφαλλονιά, προσπαθούσαμε να επινοήσουμε κάτι να φάμε για πρωϊνό, χωρίς να «χαλάσουμε» το 15Αύγουστο.

Εκεί ήταν, που ενώσαμε την ιδέα του πεθερού μου (μια κανάτα με ψιλοκομμένα φρούτα και καρπούς σε νερό) με τη νηστεία, και που μετά προσθέσαμε το γιαούρτι, για περισσότερη νοστιμιά και ποικιλία.

Κι ήταν, μετά από ένα τέτοιο πρωϊνό, που ο νεροχύτης γινότανε καράβι έτοιμο να σαλπάρει, γεμάτος με κούπες από καφέ, μπώλ, ποτήρια από ζωμούς και από χυμούς, που προέκυψε πως οικογενειακές διακοπές χωρίς πλυντήριο πιάτων δεν γίνεται!

Αντιγράφω, λοιπόν, από το συνταγολόγιό μου:

Σαρακοστιανό πρωϊνό

(Ιδέα βασισμένη σε συνεργασία της μείζονος οικογένειας-δηλ. από τα πεθερικά μου κι εμάς-. Μας προέκυψε Αύγουστο στην Κεφαλλονιά και έκτοτε τη διατηρήσαμε. Και, ασφαλώς την εμπλουτίσαμε!)

Υλικά

1-2 Μήλα κόκκινα, μυρωδάτα

3-4 Σύκα ξερά

1 φλυτζάνι του τσαγιού Σταφίδες ξανθές

1 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια

Σιτάρι βρασμένο

Προετοιμασία και Εκτέλεση

Τοποθετούμε αποβραδίς σε μια κανάτα τα μήλα και τα σύκα (καθαρισμένα από φλούδες, κουκούτσια και κοτσάνια και ψιλοκομμένα όπως κόβουμε το κυδώνι για να το κάνουμε γλυκό κουταλιού), μαζί με τις σταφίδες και τα καρύδια (καθαρισμένα και σπασμένα σε μικρά κομμάτια). Γεμίζουμε την κανάτα με νερό και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα να μουσκέψουν, να μουλιάσουν και βγάλουν τους χυμούς και τις ουσίες τους.

Έχουμε βράσει το σιτάρι (όπως αυτό που βράζουμε για τα κόλλυβα) και το διατηρούμε (χωριστά από τα φρούτα και τους καρπούς) μέσα στο νερό που έβρασε [για να μενει ο κόκκος του σταριού όπως έβρασε, δηλαδή μαλακός, γιατί αν σουρωθεί και φυλαχθεί στο ψυγείο σκληραίνει].

Για το πρωϊνό μας, όταν τα έχουμε όλα αυτά, παίρνουμε σε ένα μπώλ λίγα φρούτα και καρπούς από την κανάτα, προσθέτουμε λίγο βρασμένο σιτάρι, λίγη κανέλλα σκόνη, και προαιρετικά περιχύνουμε το μίγμα με λίγο από το χυμό των φρούτων ή από το ζωμό του σιταριού, και σερβίρουμε.

Σημείωση 1. Μετά τη νηστεία, αντί για χυμό ή ζωμό σταριού, στο πρωϊνό μας, μπορούμε να προσθέτουμε 1-2 κουταλιές γιαούρτι. Είναι το ίδιο νόστιμο και χορταστικό.

Σημείωση 2. Ο χυμός από τα φρούτα και τους καρπούς είναι εξαιρετικά ωραίος και ωφέλιμος, όπως και ο ζωμός του σταριού, κρύος ή -ως ρόφημα- χλιαρός, με κανέλλα και λίγο μέλι

Σημείωση 3. Το πρωϊνό αυτό -εκτός όλων των άλλων- είναι και πολύ πρακτικό, ιδίως όταν υπάρχουν πολλά μέλη στην οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου