Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Φόβος και τρόμος στα Δρακοπουλάτα, λόγω καιρού



Το καλοκαίρι τελειώνει, αλλά δεν φεύγει χωρίς τις αναγκαίες προειδοποιήσεις... Έτσι, κι εδώ που βρίσκομαι, στην Κεφαλονιά, μια καλοκαιριάτικη κακοκαιρία, μας έδωσε το στίγμα: αυτό που έγινε λίγο καιρό πρωτύτερα, με τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες, φαίνεται πως δεν είναι απίθανο να ξανασυμβεί.

Μια επίσκεψη στους συγγενείς στα Δρακοπουλάτα, το επιβεβαίωσε. Κατατρομαγμένοι, και θορυβημένοι από τον καλοκαιρινό αιφνιδιασμό, καταπιάνονται με όσα τους είχαν ανησυχήσει τότε, που το χωριό τους έγινε χείμαρρος, ποταμός ομβρίων υδάτων και λίθων, κι οι αυλές, οι κήποι και τα χωράφια τους, βραχοποιήθηκαν, ποταμοποιήθηκαν, ενώ οι γέροντες φοβήθηκαν πως θα ταφούν κάτω από πέτρες...

Όλοι μαζεμένοι, χολωμένοι με 'κείνο το κακό, σκεφτήκανε πως πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και άρχισαν να οργανώνονται για να ζητήσουν, άμεσα, από τις αρχές του τόπου και από την Πολιτεία, την λήψη μέτρων προς αποφυγή  του κακού. Λίγες μέρες αργότερα, μου δώσανε να διαβάσω το έγγραφό τους, με το οποίο προτίθενται να υποβάλουν στους αρμοδίους τα επιτακτικά αιτήματά τους και να τους επισημάνουν τις ευθύνες της Πολιτείας και των οργάνων της προς τους πολίτες.

Ένα έγγραφο, καθρέφτης  της αγωνίας των πολιτών, προς τις αρχές του τόπου και της Χώρας. Γράφουνε, λοιπόν, οι Δρακόπουλοι:


"Οι κάτοικοι των Δρακοπουλάτων Πυλάρου, με αυτήν την επιστολή, εκφράζουν, για πολλοστή φορά, την έντονη διαμαρτυρία τους προς τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και την Τοπική αυτοδιοίκηση, και ζητούν ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται για την επιβίωσή τους και μάλιστα επιτακτικά, κάθε φορά που το μετεωρολογικό δελτίο αναγγέλει κακοκαιρία, βροχοπτώσεις και καταιγίδες στην περιοχή. Πράγμα που πιά, είναι συχνό, ενώ παράλληλα οι συνέπειες του φαινομένου έχουν καταστεί ανεξέλεγκτες και ήδη φριχτά οδυνηρές.

Την 27 Αυγούστου 2018, μια απλά δυνατή και ολιγόλεπτη βροχή, απέβη ικανή να αποκλείσει τον κεντρικό δρόμο στο άνω μέρος του χωριού, και τον δρόμο έξω από τον Άγιο Μηνά, με συνέπεια έξω από τον Ιερό Ναό να συσσωρευτεί μέγας όγκος από πέτρες και λάσπες που κατέστησε την διάβαση του δρόμου και την προσπέλαση στον Ναό αδύνατες.

Το φαινόμενο αυτό ήταν μια καλοκαιρινή, αμυδρή, επανάληψη, όσων είχαν συμβεί σε προηγούμενες χειμερινές περιόδους.

Η συνεχιζόμενη διακινδύνευση του χωριού, παρόλο που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, είναι φανερό ότι αφήνει παντελώς αδιάφορη την πολιτεία, την περιφέρεια, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το ίδιο αδιάφορη και για τον περιβάλλοντα την περιοχή χώρο.

Τα αιτήματά μας, επανειλημμένως συνάντησαν ώτα μη ακουόντων. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, συνάντησαν ώτα ακουόντων, αλλά με πολιτική μνήμη τόσο ισχνή και αδύναμη, που μόλις ξαναβγήκε ο ήλιος, ξέχασαν τα αντιπλημμυρικά έργα, με τα οποία ώφειλαν να τειχίσουν την περιοχή, για να αποτρέπεται η κατολίσθηση (από την Αγία Δυνατή προς τα Δρακοπουλάτα) των βράχων και των λοιπών υλικών που ξεθεμελιώθηκαν, προκειμένου να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

Έτσι, το χωριό μας βρίσκεται στο έλεος του καιρού και στο έλεος της δικής σας "μέριμνας", δηλ. της δικής σας αδιαφορίας.

Ως κάτοικοι αυτού του τόπου, που τον αγαπούμε και τον πονούμε, που θέλουμε να ζούμε εδώ, θεωρούμε τους εαυτούς μας πολίτες και νομίζουμε πως η πολιτεία, μας νοιάζεται. Γιατί αυτό υπαγορεύει ο πολιτισμός της εποχής μας, και η ένταξή μας στον ευρύτερο πολιτισμένο πολιτικό σχηματισμό, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε πως είμαστε πολίτες του πολιτισμένου κόσμου, που μεριμνά, προβλέπει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα. (Ή μήπως κάνουμε λάθος;)

Εμείς οι πολίτες, αναμένουμε από τα όργανα της Πολιτείας, της Περιφέρειας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενδιαφέρον, και λύση των τοπικών προβλημάτων. Αυτός εξ άλλου είναι ο ρόλος της αποκεντρωμένης Διοίκησης της χώρας. Να μελετά τα τοπικά προβλήματα και να δρομολογεί την λύση τους! Με μελέτες και με έργα.

Στην περίπτωσή μας, δυστυχώς, κατά παράβαση του Νόμου, τόσο η Περιφέρεια όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιδεικνύουν ασύγγνωστη ολιγωρία και αδράνεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ως εάν προώρισται (η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και η περιφέρεια) απλώς σε ανώδυνες ακροάσεις ή στο να παραλαμβάνει αυθωρεί απορριπτόμενα έντυπα αιτήματα.

Η ολιγωρία αυτή, συνιστά παράλειψη καθήκοντος των οργάνων της αυτοδιοίκησης για την  αποτροπή επικειμένου μετά βεβαιότητος κινδύνου! Διότι δεν θα αποφευχθεί η πλήρωση του κινδύνου, εάν σημειωθεί μια νεροποντή, ισοδύναμη με αυτήν που προηγήθηκε την προ-περασμένη χρονιά, δείτε εδώ φωτογραφίες (*),  κι εδώ το σχετικό 10λεπτο βίντεο (**), από τότε.

Κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει παρόμοια ή μεγαλύτερη καταστροφή, εφόσον δεν υπάρχει ήδη το σχετικό αντιπλημμυρικό έργο, όσες διαβεβαιώσεις και αν μας δώσει, όσες φορές και αν μας διαβεβαιώσει για το αντίθετο, ή για το ενδιαφέρον του ο τοπικός, ο περιφερειακός ή ο πολιτειακός άρχοντας.

Ανάμεσα στα καθήκοντα της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η αναζήτηση τόσο των επειγουσών, όσο και των λύσεων μακράς πνοής, στα τοπικά προβλήματα, κι όχι εμβαλωματικές και περιστασιακές δράσεις. Αλλά στην περίπτωση του χωριού μας, που κινδυνεύει από τις κατολισθήσεις των υλικών από την Αγία Δυνατή, τόσο η Περιφέρεια, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, απουσιάζουν ολοσχερώς, άλλως, κωφεύουν απροκάλυπτα, καταχρηστικά και παρανόμως, κι ας επικρέμαται στις κεφαλές των υπευθύνων τεράστια η ευθύνη για καταστροφές και απώλειες. Μη γένοιτο.

Σαν θα συμβούν τα χειρότερα, θα είναι αδύνατο να κρυφτεί η όποια διοίκηση. Γιατί δεν θα συμβεί για πρώτη φορά. Έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα μας, κι έχει επέλθει μια τουλάχιστον φορά- μπροστά στα έντρομα μάτια μας, αυτός ο χειμωνιάτικος κίνδυνος: οι καταστροφές και οι απώλειες, η βραχοποίηση χωραφιών, η βραχοποίηση αυλών και δρόμων, η ποταμοποίηση οδών, μονοπατιών και δρόμων, η ανατροπή αυτοκινήτων, η κατολίσθηση των πρανών και ο αποκλεισμός αγροτικών κι επαρχιακών δρόμων.

Δεν αρκεί κάποιος να εκλεγεί σε μια θέση για να είναι δήμαρχος, ή για να είναι περιφερειάρχης. Δεν αρκεί κάποιος να είναι βουλευτής. Οφείλει και να υπηρετεί τους πολίτες, αδιακρίτως, και τον τόπο, και να εκπληρώνει τον σκοπό του οργάνου, στο οποίο έχει ενταχθεί η θέση την οποία κατέχει. Αυτό είναι το κράτος και η Πολιτεία Δικαίου. Εκεί που συναντιέται η εκπλήρωση της ευθύνης του οργάνου, με την ανάγκη του πολίτη και του τόπου.

Μα θα μας πείτε, πως αυτά είναι συνέπειες από τα έργα των προηγούμενων.

Κι εμείς θα σας απαντήσουμε πως η δικαιολογία σας αυτή, είναι παντελώς αλυσιτελής και ανώφελη. Διότι οι πολίτες, σας επέλεξαν γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο: Επειδή υποσχεθήκατε πως εσείς θα λύσετε τα προβλήματα του τόπου! Γιατί, είπατε πως θα διορθώσετε τα λάθη των άλλων, και θα βελτιώσετε τους όρους διαβίωσης, θα αξιοποιήσετε και θα προστατέψετε τον τόπο μας! Κι αντί γι' αυτό, κινδυνεύουμε, στις μέρες σας, ακόμη και να χαθούμε, κάτω από ένα σωρό πέτρες που τις σέρνει το νερό της βροχής!

Κύριοι,

Τον Μάρτιο του 2017, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας μας, μαζί με τον αντιδήμαρχο Πυλαρέων κ. Μιχ. Γάκη, στον κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα, με αίτημα τα αντιπλημμυρικά έργα στα Δρακοπουλάτα, για τα οποία είχαμε πληροφορηθεί από το διαδίκτυο.

Ευγενέστατος και "συμπονετικός" ο κ. αντιπεριφερειάρχης, μας εδήλωσε ότι (πράγματι) έχει εγκριθεί κονδύλι 1.200.000 ευρώ και ότι ο ίδιος προτίθεται να διαθέσει όλο αυτό το κονδύλι για το σκοπό αυτόν, δηλ. για τον σκοπό για τον οποίο έχει εγκριθεί, κι ότι τα έργα θα ξεκινούσαν άμεσα, δηλ. Μάϊο-Ιούνιο του 2017, αφού προηγούμένως λάβει την σχετική τεχνική μελέτη...

Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τότε, κι αυτή η στοιχειωμένη μελέτη, φαίνεται πως δεν έχει φτάσει ακόμη στα χέρια του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη.

Το μόνο που φαίνεται πως έπραξε η πολιτεία, δια των οργάνων της, είναι πως κατασκεύασε μερικές "λακούβες" συγκέντρωσης των ομβρίων υδάτων. Έργο, ασφαλώς, ανεπαρκέστατο για να καθησυχάσει τους φόβους μας, και επί της ουσίας είναι, απλώς, ένα έργο για τα μάτια του κόσμου. Ένα έργο για να τηρηθούν τα -αφελή- προσχήματα περί μέριμνας κλπ.
  • Δεν γνωρίζουμε αν αυτές τις κατασκευές, τις θεωρεί η περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση, ως τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα.
  • Δεν γνωρίζουμε αν υποβλήθηκε, ποτέ, κάποια μελέτη που να αποφαίνεται για την καταλληλότητα και την επάρκεια αυτού του μέτρου, απέναντι στον κίνδυνο παρόμοιας πλημμύρας.
  • Δεν γνωρίζουμε αν το ποσό, του 1.200.000 ευρώ, ήταν αρκετό για το έργο αυτό, ούτε αν απέμειναν χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη δυνατή και προβλέψιμη προστασία της περιοχής, από το ενδεχόμενο καταστροφικών πλημμυρών, όπως εκείνη του περασμένου χειμώνα.
Ας μην θρηνούμε εκ των υστέρων θύματα, καταστροφές και απώλειες, αποκρύπτοντας μάλιστα, αρχικά, τον όλεθρο, όπως στο Μάτι Αττικής ή στην Μάνδρα. Ας μην επιρρίπτουμε διαρκώς τις ευθύνες σε προηγούμενους, γιατί η εξουσία είναι αδιάλειπτος και η Πολιτεία είναι ενιαία, ασχέτως του πολιτικού φορέως που ασκεί την εξουσία, και των εντεταλμένων ή αιρετών οργάνων που την διαχειρίζονται.

Είναι ντροπή για την εποχή μας, για τον πολιτισμό μας, για την ιστορία και την παράδοσή μας, η Πολιτεία να αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες της, από τέτοιας έκτασης κινδύνους. Είναι έγκλημα.

Στην περίπτωσή μας, η επιδεικνυόμενη αδιαφορία της πολιτείας, ίσως, να υποκρύπτει ακόμη και την μυστικο-συζητούμενη (;) πρόθεση να εξαλειφθεί η εστία των Δρακοπουλάτων.

Κι όσο για την φιλανθρωπία της πολιτείας μας, που  παρίσταται ως "αγωνιώδης προστάτης της ζωής" ξένων, που κινδυνεύουν (ενίοτε μάλιστα και κατά σκηνοθεσίαν), και τους περισυλλέγει από τις παραλίες και τους περιθάλπει παντοιοτρόπως, αυτή, αν δεν είναι ανέντιμο, αλλά χρήσιμο πολιτικό εργαλείο των κρατούντων, συνιστά τουλάχιστον πράξη υποκρισίας.

΄Η, μήπως, η δική μας η ζωή, η δική μας η πατρίδα, και η δική μας η προοπτική, αξίζει λιγώτερη προστασία και μέριμνα, από τους άρχοντες του τόπου μας;

Ύστερα από όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε, λοιπόν, να μας ενημερώσετε ειδικώς και εμπεριστατωμένως για την επακριβή διαχείριση και διάθεση του ανωτέρω ποσού, για τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία κατασκευάσατε. Τον αριθμό αυτών, την θέση, την αντοχή και την υπ' αυτών προστατευόμενη έκταση και περιοχή. Και τούτο,
  • Γιατί ο πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει και η πολιτεία έχει κατοχυρωμένο αυτό μας το δικαίωμα, χαράσσοντας την συνταγματική αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την κρατική και την τοπική εξουσία.
  • Γιατί η προστασία της ζωής και των περιβαλλοντικών όρων διαβίωσης των πολιτών, όπως και η προστασία της περιουσίας τους, είναι υποχρέωση της κρατικής και της τοπικής εξουσίας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η μη κατασκευή έργων και η μη λήψη μέετρων τις θέτει σε κίνδυνο, ή όταν δεν αποσοβείται επικείμενος ασφαλώς εγνωσμένος κίνδυνος ανήκεστης βλάβης, ολέθριας ζημίας ή υλικής και περιβαλλοντικής καταστροφής.
  • Γιατί η ευθύνη των οργάνων της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κατεστημένη στην ισχύουσα νομοθεσία, και
  • Γιατί, σε περίπτωση παρόμοιας καταστροφής,  θα αναγκασθούμε σε προφυγή στα δικαστήρια, για την προστασία μας και την όποια αποκατάσταση των επιγενομένων υλικών ζημιών και ηθικών βλαβών, που είναι δικαίωμά μας, συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οριοθετείται μόνο από την τυχόν καταχρηστική άσκησή του.
Σημείωση:
(*) https://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/734897/kefalonia-h-theominia-epnixe-dyo-xoria-eikones-vivlikis-katastrofis

(**) http://www.inkefalonia.gr/koinonia/46392-h-stigmi-pou-to-potami-pernaei-mesa-apo-ta-drakopoulata-video"

Αυτά γράφουνε οι Δρακόπουλοι και δεν έχουνε άδικο, ούτε στα νομικά ζητήματα, ούτε στα ηθικά διλήμματα, αλλά ούτε και στα πραγματικά περιστατικά που επικαλούνται, γιατί αυτά είναι αποτυπωμένα ζωντανά και με φωτογραφίες, όπως προκυπτει και από τις ειδικές παραπομπές τους.

Ας ελπίσουμε η Πολιτεία, η Περιφέρεια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην βραδύνουν, αλλά να συντρέξουν έγκαιρα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά ώστε να αποσοβηθούνε οι φόβοι και να αποτραπούνε νέες καταστροφές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου