Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια και η γερμανική ηγεμονία


 Τουρκία εμπλοκή στη Συρία 

Διαβάζω μια γεωπολιτική ανάλυση για το πόσο αλλάζουν κάθε μέρα τα πράγματα, στην γεωπολιτική και«γεω-οικονομική» (ας μου επιτραπεί ο όρος) σκακιέρα, κι ας μην φαίνεται αυτό στην καθημερινή μας ενημέρωση από την υπεύθυνη τηλεοπτική ειδησεογραφία. Η έκταση του κειμένου, τα θέματα και οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται στο άρθρο, με έκαναν να το αναδιατάξω για να το προσαρμόσω στις δικές μου ανάγκες κατανόησης. Ελπίζω πως η παρέμβαση θα συγχωρηθεί, γιατί δεν υφίσταται πρόθεση ιδιοποίησης της πατρότητας της μελέτης (που είναι δημοσιευμένη στις 6-2-2017, εδώ). Χωρίς να είμαι ειδικός για να εκτιμήσω και να κρίνω τις θέσεις στο σύνολό τους, στέκω σε επί μέρους, εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία, και προβληματίζομαι ιδιαίτερα με τα παρακάτω:

1. Η Γερμανία έχει ηττηθεί γεωπολιτικά και οικονομικά-  Οι δεσμοί της με Κίνα, Ουκρανία, Κατάρ, Τουρκία. Η Διάλυση της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελούν εργαλεία για την επιβίωση της Γερμανίας

Η Γερμανία είναι πολύ στριμωγμένη διότι τελευταία χάνει και την οικονομική επιρροή της στην Κίνα.
 • Η Γερμανία έχει επενδύσει στην Κίνα, έχει ιδρύσει βιομηχανίες εκεί αλλά και εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των βιομηχανικών προϊόντων της στην Κίνα.
 • Ωστόσο οι Κινέζοι τα τελευταία δυο χρόνια δείχνουν πλέον απρόθυμοι να συνεργασθούν με τους Γερμανούς και το κλίμα που επικρατεί στην Κίνα είναι εξόχως αντιγερμανικό.
 • Οι Γερμανοί χάνουν την Κίνα και βλέπουν ότι οι εκεί επενδύσεις τους κινδυνεύουν
 • ή ότι τέλος πάντων οι Κινέζοι πλέον θα θέσουν τρομερά εμπόδια στους γερμανούς, ανάλογα με αυτά που έτσι κι αλλιώς θέτουν σε όλους τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα αυτή.
 • Οι Κινέζοι είναι οι εφευρέτες του οικονομικού προστατευτισμού και όχι ο Τραμπ ο οποίος τελευταίος και καταϊδρωμένος κάνει κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
 • Απλά οι Κινέζοι ευνόησαν τους γερμανούς μέχρι να αρπάξουν την τεχνογνωσία και τώρα τους πετάνε έξω

Η Γερμανία έχει χάσει και την Ουκρανία όπου σχεδίαζε την υλοποίηση ενός απέραντου βιομηχανικού πάρκου με χαμηλό κόστος.

Έχει χάσει και τον αγωγό Κατάρ -Γερμανίας.

Η Τουρκία έχει χάσει την επιρροή της στην Μ.Ανατολή
 • εφόσον το Κατάρ κι η Σαουδική Αραβία που στηρίζουν τον Ερντογάν αρχίζουν να βλέπουν ότι το Ισλαμικό Κράτος χάνει την μάχη, και συνεπώς
 • η Τουρκία χάνει την αξία της ως προστάτης των τζιχαντιστών, άρα είναι ώρα για να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα χρηματοδότησής της από τους πλούσιους Άραβες.
 • Τουρκία και Γερμανία βλέπουν ότι όλα είναι εναντίον τους και ότι έχουν στριμωχθεί άσχημα.

Η Γερμανία έχει ηττηθεί γεωπολιτικά και οικονομικά και παρόλα τα πλεονάσματα της ξέρει ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και Αμερικάνοι σε λίγο θα επανακαταλάβουν το Βερολίνο.

Ποια θα είναι η τελευταία της επιλογή; Μα η διάλυση της Ελλάδας και της Κύπρου
 
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τα μόνα ικανά και διαθέσιμα εναλλακτικά κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου.

Η Τουρκία τουλάχιστον στα χαρτιά έχει αξιόμαχο στρατό.

Η Γερμανία έχει ξεγράψει την Ευρώπη και την Ε.Ε. Δεν ενδιαφέρεται πλέον. Γνωρίζει ότι μόνο αυτή (και ίσως η Γαλλία) διαθέτει την πλέον αξιόλογη βιομηχανική υποδομή, πληθυσμό και πλεονάσματα και ότι το μόνο που της λείπει είναι η ενεργειακή αυτονομία, η οποία θα της επιτρέψει να ελιχθεί με αξιώσεις στον αμερικανογερμανικό οικονομικό πόλεμο.

2. Το σχέδιο της Γερμανίας 

στην παρούσα φάση, είναι να κωλυσιεργήσει μέχρι τον Μάρτιο σχετικά με την περίφημη αξιολόγηση και την έγκριση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, με στόχο η Ελλάδα να «στραγγίξει» από χρήμα και ο τραπεζικός τομέας να αναγκασθεί σε κούρεμα καταθέσεων.

Το κούρεμα θα διαλύσει τις επιχειρήσεις εφόσον τη επόμενη ημέρα θα είναι αδύνατον να γίνουν παραγγελίες απο το εξωτερικό, να πληρωθούν προμηθευτές-μισθοί κτλ εφόσον οι λογαριασμοί των επιχειρήσεων θα είναι κουρεμένοι.

Η αγορά θα καταρρεύσει, ακόμα θα είμαστε εντός ευρώ, και σε βάθος μερικών εβδομάδων ακόμα και τα καύσιμα θα δίνονται με δελτίο.

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό η Τουρκία, σύμμαχος της Γερμανίας , θα δημιουργήσει ένα «βαρύ» θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο το οποίο θα μας σύρει σε διαπραγματεύσεις και χάσιμο της κυριαρχίας μας σε Αιγαίο και Κύπρο με συνεκμετάλλευση και όλα τα σχετικά.

Μην ακούτε ότι δήθεν η Μέρκελ στην συνάντηση της με τον Ερντογάν δέχθηκε παρατήρηση σχετικά με το φονταμελιστικό Ισλάμ και άλλα τέτοια φληναφήματα, αυτά είναι παράσταση για τα θύματα….

3. Η Γερμανία και το Ισλαμικό Κράτος

Πρόκειται για μια συμμαχία προς επιβίωση της Γερμανικής ηγεμονίας, και μάλιστα κόντρα στο Ευρωπαϊκό όραμα. Η Ελλάδα και η Κύπρος, απλώς, θα είναι οι παράπλευρες απώλειες, σ' αυτήν την μεθόδευση!

Δήθεν γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη επιχειρούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους απο την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ με γερμανούς αξιωματικούς να δίνουν κατευθύνσεις απο κέντρα επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Κατάρ, τον ιδρυτή του Ισλαμικού Κρατους !!!!!!! μιλάμε για το απόλυτο δούλεμα προς τα απόλυτα θύματα….

Η Γερμανία θα παλέψει να επιβιώσει στην Ευρώπη έστω και ως χώρα απομονωμένη και εκτός επιρροής Αμερικής και Ρωσίας, έτσι θέλει να νομίζει. Το μόνο που της λείπει και πάλι είναι η ενέργεια και οι μόνες χώρες που μπορούν πλέον να την διαθέσουν είναι οι Ελλάδα-Κύπρος.

Στην προσπάθεια αυτή το Κατάρ θα είναι διστακτικό να συνδράμει αυτή την φορά διότι δεν γνωρίζει πόσο χρήσιμο θα του είναι η τροφοδοσία της Γερμανίας από ελληνοκυπριακά κοιτάσματα με ενδιάμεσο την Τουρκία.

Εξάλλου το όραμα για την αναβίωση της Αραβικής αυτοκρατορίας σε βόρεια Αφρική και νότια Ευρώπη-Μεσόγειο μάλλον θα ανατραπεί από την δημιουργία της Μεσογειακής Ένωσης που έχει εξαγγείλει ο Τραμπ προεκλογικά.

Το Κατάρ επίσης βλέπει με καλό μάτι το αγωγό east med, που θα ενώσει με υποθαλάσσια διαδρομή τα κοιτάσματα Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου-Κρήτης και θα καταλήγει σε Ιταλία-Αυστρία. Το Κατάρ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό τον αγωγό αντι του αγωγού που ήθελε να περάσει απο την Συρία.

Η Σαουδικη Αραβία ωστόσο καλοβλέπει το σχέδιο Γερμανίας -Τουρκίας εφόσον η ίδια σε λίγα χρόνια θα στεγνώσει απο πετρέλαιο, είναι κοινό μυστικό πλέον, διάγει σε δεινή οικονομική κρίση και χάνει στον πόλεμο με την Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί φάντασμα του παλιού της εαυτού και φοβάται ακόμα και τον διαμελισμό της.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί κι αυτή χρηματοδότη της Τουρκίας για την υποστηριξη του Ισλαμικού Κρατους αλλά και την δημιουργία ισλαμικού τόξου στα Βαλκάνια.

Τα κοιτάσματα Κύπρου και Ελλάδας είναι τεράστια και ίσως αυτή να είναι η λύση για τους Σαουδάραβες, η παροχή τεχνογνωσίας και κεφαλαίων για την εξόρυξή τους στο περιβάλλον συνεκμετάλλευσής τους από Ελλάδα-Τουρκία-Γερμανία.

Η Σαουδική Αραβία μπορεί ακόμα να βρει χρήμα για να στηρίξει τους τυχοδιωκτισμούς του Ερτογάν εναντίον μας.

Η Γερμανία δεν έχει άλλες επιλογές. Ακόμα και εάν πάρουν την εξουσία έντιμοι γερμανοί πολιτικοί είναι πολύ αργά για την Γερμανία να κάνει βήματα προς την εξιλέωση χωρίς να υποστεί τεράστιες ήττες και ζημίες.Γιαυτό θα τα παίξει όλα για όλα μαζί με τον άλλο παρανοϊκό, τον Ερντογάν.

Η Αλβανία θα αποτελέσει το νέο μέλος της συμμαχίας εναντίον μας. Η Αλβανία αποτελεί προτεκοτράτο της Τουρκίας και της Γερμανίας και χρηματοδοτείται απο την Σαουδική Αραβία.

Το ΝΑΤΟ είνα ανύπαρκτο και κανείς δεν δείχνει ότι έχει διάθεση να το αναστήσει.
 • Σε ενδεχόμενη κρίση θα είμαστε μόνοι μας, ακόμα και σε διπλωματικό επίπεδο.
  Η Γερμανία του Σόιμπλε πιστεύει ότι όλες οι ευρωπαικές χώρες εκτος της Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας, δεν μπορούν να αποτελέσουν εν δυνάμει κίνδυνο για την Γερμανία ακόμα και εάν διαλυθεί η Ε.Ε.
 • Καμία ευρωπαική χώρα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει μόνη της σε ενδεχόμενη διάλυση της Ε.Ε. χωρίς να ενταχθεί σε κάποια σφαίρα επιρροής, είτε των ΗΠΑ είτε της Ρωσίας. Ωστόσο ακόμα και έτσι ο Σόιμπλε γνωρίζει ότι η μόνη χώρα που παράγει είναι η Γερμανία, ακόμα και η Ρωσία την έχει ανάγκη σε βιομηχανικα προιόντα.
 • Ο Σόιμπλε γνωρίζει ή θέλει να νομίζει ότι τα χτυπήματα του Δ΄ Ράιχ στην Ευρωπη είναι τόσο δυνατά που θα περάσουν χρόνια για να σηκώσει καποια χώρα κεφάλι ακόμα και με την βοήθεια των ΗΠΑ και Ρωσίας.
 • Γνωρίζει ότι τα εκατομμύρια μεταναστών, ο κατεστραμένος τραπεζικός τομέας, ο κατεστραμένος αγροτικός τομέας, οι άχρωμες και άοσμες πολιτικές ελίτ, η έλλειψη αξιόμαχων στρατών, η αποβιομηχανοποίηση, τα τεράστια ελλείματα και γενικά όλη η κληρονομιά του Δ Ράιχ θα κρατήσει στο σκοτάδι την Ευρώπη ακόμα και εαν διαλυθεί η Ε.Ε
 • Εάν πάλι δεν διαλυθεί, ε τότε, ακόμα καλύτερα για την Γερμανία, απομύζηση και εθνοκτονία μεχρι τέλους.
 • Ο Σόιμπλε θέλει να νομίζει ότι σε ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης το γερμανικό μάρκο θα στηριχθεί στα αποθέματα χρυσού που έχει συγκεντρώσει σε μια επανάληψη της κλοπής των χρυσαφικών των κατακτημένων του Β ‘ ΠΠ
 • Θέλει να νομίζει ότι η Γερμανία θα αποτελέσει μια μητροπολιτική υπερδύναμη στην Ευρωπη που θα δεσπόζει σε απέραντο ερημωμένο τοπίο.

4. O Τραμπ στην εξουσία.

Ο Τραμπ δεν δίνει δεκάρα για το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία εφόσον οι ΗΠΑ πλέον είναι αυτάρκεις σε πετρέλαιο και αέριο και μάλιστα σχεδιάζουν να εξάγουν και στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και ο Τραμπ δεν χρειάζονται πλέον τους Άραβες.

Δεν χρειάζονται ούτε και τους Τούρκους διότι πρώτα απ όλα το υπό ίδρυση Κουρδικό Κράτος στην βόρεια Συρία το οποίο θα ενωθεί με το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν θα αποτελέσει το νέο ισχυρό και πετρελαιοπαραγωγό προτεκτοράτο των ΗΠΑ στην περιοχή και δεύτερον διότι ο Τραμπ έχει γραμμένο το ψοφοΝΑΤΟ στα παλιά παπούτσια και έτσι δεν χρειάζεται τον τουρκικό στρατό των 700,00 ανδρών ο οποίος αποτελούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο του ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ έχει δίκιο, όταν το 2014 ο Πούτιν πήρε την Κριμάια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κάποιος Στότελμπεργκ, έκανε περιοδεία σε Ρουμανία-Βουλγαρια και παρακάλαγε να τηρήσουν την υποχρέωση τους για διάθεση του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, υποχρέωση που έχουν τα μέλη του ΝΑΤΟ. Αν φτάνεις το σημείο να παρακαλάς την Βουλγαρία να στηρίξει το ΝΑΤΟ τότε ναι, καλύτερα να το αφήσεις να ψοφήσει το ρημάδι.

Ο Τραμπ έχει δίκιο που παραδέχεται ότι το ΝΑΤΟ είναι ξοφλημένο.
 • Το αμερικανοκίνητο ΔΝΤ πήγε το 1990 στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και επέβαλε «μνημόνια» με τα οποία καταργούνταν οι αμυντικες δαπάνες και οι στρατοί.
 • Απο την άλλη οι χώρες αυτές εισήλθαν στο επίσης αμερικανοκίνητο ΝΑΤΟ για να εξασφαλισθει ότι θα ξεφύγουν απο την ρωσική επιρροή
 • και υπέγραψαν για διάθεση του 2% του ΑΕΠ ετησίως για αμυντικές δαπάνες την στιγμή που αυτό απαγορευόταν απο το ΔΝΤ.
[Αυτά είναι «εξυπνάδες» νεοεποχίτικες, ανοησίες των γραφειοκρατών της ΝΤΠ, ο Τραμπ τα έχει καταλάβει αυτά, μαγαζί χωρίς προοπτική είναι το ΝΑΤΟ, όπως και όλη η Δύση]. 

5. Ο οικονομικός πόλεμος του Τραμπ εναντίον της Γερμανίας

Ο οικονομικός πόλεμος του Τραμπ εναντίον της Γερμανίας κλιμακώνεται με πλήγματα σε γερμανικές πολυεθνικές εταιρίες και τράπεζες. Από την άλλη η γερμανική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο παραμένει. Η Γερμανία προσβλέπει στον ΤΑΡ, τον αγωγό Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας-Αυστρίας-Γερμανίας για αέριο αλλά γνωρίζει ότι εάν ο κ.Πούτιν εισβάλει στην Γεωργία και πάλι ο αγωγός πάει περίπατο..

Απο την άλλη οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι σκοπεύουν να εξάγουν αέριο στην Ευρώπη και ότι δεν θέλουν την Ευρώπη να εξαρτάται απο την Ρωσία, με άλλα λόγια η Γερμανία από την ρωσική εξάρτηση καλείται να υποπέσει στην Αμερικανική. Mεταξύ σφύρας και άκμονος οι επιλογές της.

Παρατήρηση: Οι εκτιμήσεις του αρθρογράφου, δυστυχώς, στις μέρες που περάσανε από την πρώτη δημοσίευση της μελέτης μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνονται, κομμάτι-κομμάτι!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου