Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Όσα στη ζωή ονειρευόμαστε....


 


Η Delice λέει: Για να νιώσεις τη χαρά της ζωής, πρέπει να μπορείς να τη νιώσεις, σα θα διαβαίνει από κοντά σου.

«Όσα στη ζωή ονειρευόμαστε
δεν θα 'ρθούν,
αν έτοιμοι δεν είμαστε
από πρίν
να τα δεχτούμε....»

Ας είμαστε ευτυχείς που ξυπνάμε κάθε πρωί, κι ας θαυμάζουμε, σαν παιδιά, τη ζωή. Ας στεκόμαστε στην ομορφιά της κάθε στιγμής και ας αγνοούμε τις μικρές αναποδιές. Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Αυτό θα πεί να εκτιμάμε αληθινά τη ζωή.

Να μας περιβάλλουν άνθρωποι,  που θα μοιραζόμαστε μαζί τους τις αξίες, την ηθική και τους στόχους μας. Ανθρώπους που να μας ενθαρρύνουν να κυνηγάμε τα όνειρά μας και να αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας. Φίλους που τους αγαπάμε και τους αποδεχόμαστε γι’ αυτό που είναι και που είναι εδώ όταν  χρειαζόμαστε ένα χέρι βοηθείας. Και τούτο να είναι αμφίδρομο: γιατί κι εμείς τέτοιοι φίλοι βρισκόμαστε γι' αυτούς!

Να αποδεχόμαστε και να σεβόμαστε τους άλλους γι’ αυτό που είναι και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Να προσεγγίζουμε τους συνανθρώπους μας με καλοσύνη και γενναιοδωρία. Να βοηθούμε όταν μπορούμε, χωρίς να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον άλλον.

Να μαθαίνουμε συνεχώς. Για τη δουλειά και τους ανθρώπους, από τη δουλειά και τους ανθρώπους.

Να εστιάζουμε στην λύση, όχι στο πρόβλημα, και να μην βουλιάζουμε στην αυτολύπηση. Δεν αφήνουμε τις αντιξοότητες να επηρεάζουν την διάθεσή μας. Εστιάζουμε στην καλή πλευρά των όποιων προβλημάτων, γιατί βλέπουμε κάθε εμπόδιο, σαν μία ευκαιρία να κάνουμε μία αλλαγή προς το καλύτερο. Άλλωστε, ουδέν κακόν αμιγές καλού!

Να  κάνουμε τη δουλειά που αγαπάμε! Η πραγματικότητα είναι ότι περνάμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας δουλεύοντας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε μια δουλειά που μας αρέσει, αλλά και να βρίσκουμε χρόνο για άλλα ενδιαφέροντα και ασχολίες που μας ευχαριστούν.

Να απολαμβάνουμε τη ζωή. Να ζούμε  στο παρόν και να απολαμβάνουμε τις μικρές χαρές της ζωής: ένα ηλιοβασίλεμα, μία βόλτα στη φύση, την παρέα ενός αγαπημένου προσώπου, μια μέρα κοντά στη θάλασσα, την μυρωδιά των λουλουδιών. Ας μην μένουμε προσκολλημένοι στα δυσάρεστα, ούτε να ανησυχούμε διαρκώς για το μέλλον. Εξ άλλου, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε!

Να γελάμε συχνά! Να μην παίρνουμε τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά, και ν' αντιμετωπίζουμε με χιούμορ τις καταστάσεις, ακόμα και τα προβλήματα. Μη διστάζετε να γελάσετε με τον εαυτό σας! Στο κάτω κάτω, κανείς δεν είναι τέλειος.

Να συγχωρούμε! Η κακία και το μίσος,  μας πληγώνουν. Η συγχώρεση προσφέρει γαλήνη και ηρεμία. Και βέβαια, εκτός από το να συγχωρούμε τον διπλανό μας, πρέπει να μπορούμε να συγχωρούμε και τον εαυτό μας για τα λάθη ή τις παραλείψεις του.

Να είμαστε ευγνώμονες! Οι  άνθρωποι νιώθουν την αξία όσων έχουν, όταν αισθάνονται ευγνωμοσύνη γι’ αυτά και την εκφράζουν. Ακόμα και για τα πράγματα που οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένα: για την υγεία τους, το σπίτι, τη δουλειά τους, την οικογένεια τους και τους φίλους τους.

Να επενδύουμε στις σχέσεις μας. Να καλλιεργούμε και να προστατεύουμε τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους μας, αφιερώνοντας τον απαραίτητο χρόνο και ενδιαφέρον. Να τους υποστηρίζουμε και να τους δείχνουμε κατανόηση και αγάπη. Ασφαλώς, πρέπει να τηρούμε και να εκπληρώνουμε όλες τις υποσχέσεις μας προς αυτούς. Αλλιώς, γιατί τις δώσαμε; Για να γίνουμε αρεστοί; Ψεύτες, αρεστοί, γίνεται; Δεν γίνεται!

Να είμαστε ειλικρινείς, γιατί η ειλικρίνεια απλοποιεί τη ζωή! Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και με τους άλλους και βασίζουν τις πράξεις και τις αποφάσεις τους στην εντιμότητα.

Να ασχολούμεθα με τον εαυτό μας, όχι με τους άλλους. Εστιάζουμε στο να φτιάξουμε τη  ζωή μας, όπως την θέλουμε. Δεν ασχολούμεθα με το τι λένε ή κάνουν οι άλλοι με τη δική τους τη ζωή.

Να είμαστε αισιόδοξοι κι όχι μίζεροι. Να εστιάζουμε στην θετική πλευρά κάθε κατάστασης. Γιατί υπάρχει, ακόμα και αν ορισμένες φορές είναι, αρχικά τουλάχιστον, αδύνατον να την εντοπίσουμε.  Ο άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίζει την οικονομία των πραγμάτων και των καταστάσεων.

Να αγαπάμε άνευ όρων. Η αγάπη δέχεται τους άλλους γι’ αυτό που είναι και δεν βάζει όρια ή προϋποθέσεις.

Να είμαστε αληθινοί, μαχητικοί, καθαροί, αγνοί, στα θέλω και τα πώς που επιδιώκουμε.

Να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις που μπορούμε να ελέγξουμε! Δεν περιμένουμε να μας προλάβουν οι εξελίξεις. Ας μην   χάνουμε το χρόνο προσπαθώντας να αλλάξουμε καταστάσεις που είναι εκτός  ελέγχου, και ας αποδεχτούμε αυτά που δεν μπορούν πια ν' αλλάξουν. 

Να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Την υγεία, το σώμα και το πνεύμα μας. Να προσέχουμε τη διατροφή μας, να ασκούμεθα, να ξεκουραζόμαστε, να κάνουμε προληπτικούς ελέγχους για την υγεία μας και να κρατούμε το μυαλό μας σε εγρήγορση. Χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και στα ενδιαφέροντά μας.

Αποδεχόμαστε τον εαυτό μας για αυτό που είναι – δεν προσπαθούμε να προσποιηθούμε κάτι διαφορετικό. Γνωρίζουμε τον εαυτό μας (τις επιθυμίες, τα πιστεύω και τα θέλω, τα όρια και τις αδυναμίες). Είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και τις επιλογές μας και δεν διαμορφώνουμε τη ζωή μας προσπαθώντας να ευχαριστήσουμε το περιβάλλον μας.

Είμαστε  100% υπεύθυνοι για τη ζωή μας. Έχουμε την ευθύνη για τη διάθεσή μας, τη νοοτροπία, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πράξεις και τα λόγια μας, καθώς και για τα λάθη μας. Ολοκληρωτικά δική μας είναι και η ευθύνη  για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας.

Είν' όλα αυτά απλοϊκά και προφανή; Ίσως και νά 'ναι έτσι! Σε κάθε περίπτωση, η ευτυχία είναι απόφαση.

Το πρώτο βήμα είναι να αναλάβουμε αυτοπροσώπως την ευθύνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου