Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Μνήμη Χάρη Καρατζά


karantzas 

Στο γυρισμό μου από το τελευταίο μου ταξίδι βρήκα ένα φίλο λιγότερο. Ο Χάρης Καρατζάς, της Νομικής Βιβιλοθήκης, απροσδόκητα, μας άφησε χρόνους.

Μια τραγική απώλεια, ο θάνατός του, για τους φίλους του, για τον κόσμο των νομικών, και, ασφαλώς, για την οικογένειά του. Συναντηθήκαμε όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα ως νομικός, εκεί που η δημιουργία οικογένειας και η δικηγορία διχάζουν την επαγγελματία και μητέρα, γιατί η καθημερινή δικηγορία, σου αποστερεί την δυνατότητα να κρατάς στην αγκαλιά σου το μωρό σου. Εκεί, στην Νομική Βιβλιοθήκη του Χάρη Καρατζά, βρήκα αυτήν την ευκαιρία.

Συνεργαστήκαμε  ελεύθερα και αδέσμευτα, και πορευτήκαμε μαζί, κοντά, είκοσι χρόνια. Τότε, στο νούμερο 51 της οδού Μαυρομιχάλη, μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη για την ανθολογία της νομολογίας σε πολλά θέματα. Κι έτσι μου χάρισε την ευκαιρία να διευρύνω τους νομικούς ορίζοντές μου και να εξοικειωθώ με την εφαρμογή των νόμων σε κάθε είδους διαφορά και κλάδο του δικαίου, μια και η συλλογή της νομολογίας προϋπέθετε την περιήγηση σε όλα τα νομικά περιοδικά και την παρακολούθηση του δικανικού συλλογισμού βήμα-βήμα. Ανεξόφλητη οφειλή η ευγνωμοσύνη μου, για τούτο.

Στις γενικότερες συζητήσεις που είχαμε σε κάθε μας συνάντηση, με την ευκαιρία της συνεργασίας μας,  έβλεπα έναν άνθρωπο που είχε την υπομονή, την πίστη και το όραμα για κάτι που υπερέβαινε μια ανθρώπινη ζωή. Πίστευε πως το εμπόριο είναι λειτούργημα που πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες στην κοινωνία και πως οι λειτουργοί του εμπορίου πρέπει να έχουν αυτήν την συναίσθηση και το αντίστοιχο ήθος. Μου στάθηκε σαν προσωπικός και οικογενειακός φίλος, και διέθεσε τα μέσα και τις υπηρεσίες του για την βιβλιοδεσία εκατό αντιτύπων της πολυσέλιδης διδακτορικής διατριβής του συζύγου μου, την εποχή που για εμάς ήταν σημαντική και αναγκαία δαπάνη. Ετούτη η χειρονομία του Χάρη Καρατζά μου μένει αξέχαστη, και άσβεστη μνεία της έχει χαραχτεί στην διατριβή, ανάμεσα στις ευχαριστίες προς όλους τους άμεσους και έμμεσους συντελεστές.

Ο Χάρης Καρατζάς, εκτός από επιτυχημένος επιχειρηματίας, υπήρξε ένας άνθρωπος με όραμα για τον νομικό κλάδο και για τον (νομικό) κόσμο που εξυπηρετούσε με τις δραστηριότητές του, αλλά δεν δίστασε να περιλάβει στις εκδόσεις του -με την ίδια αγάπη- και άλλα έργα, των οποίων η επιλογή αποτελεί κόσμημα για τις επιχειρήσεις του.

Μα πέρα από το όραμα και το ήθος του ανδρός, κορώνα του, φάνταζε η ευγένεια των τρόπων του. Δεν υπήρχε τρόπος να αντισταθείς σ' εκείνην την ευγένεια, όσο διαφορετική κι αν ήταν η γνώμη σου, όσο δίκιο κι αν είχες. Δεν υπήρχε τρόπος. Γιατί ήταν καταλυτική. Ήταν η αλήθεια του προσώπου του. Και δεν την έχασε ποτέ.

Είμαι σίγουρη. Πως και τώρα που θα βρεθεί μπροστά στον Υπέρτατο Κριτή, ούτε Εκείνος θα τού 'βρει ψεγάδι και θα του χαρίσει την Βασιλεία των Ουρανών, όπως του χάρισε και πλήρωση του επίγειου οράματός του: Την Νομική Βιβλιοθήκη, ένα σταθμό στις σύγχρονες νομικές εκδόσεις και στην ψηφιακή νομική ενημέρωση και διαμεσολάβηση.

Στην σύζυγό του, Σοφία, την αδιαλείπτως παρούσα στο δρόμο του έργου του και της ζωής του, και στα παιδιά του, τον Αντώνη και την Λίλα, που τα γνώρισα μικρά παιδιά, εύχομαι, να παρηγορηθούν από το φώς της ψυχής του και του λαμπρού επιχειρηματικού οράματος, που όλοι μαζί το σαρκώσανε. Και τούτο λαμπερώτερο να γίνεται, καθώς αξιώτερος διαδέχεται τον άξιο.  Κι ακόμη η  ευγένεια, που ήταν το έμβλημα του Χάρη Καρατζά, να μην σταματήσει ποτέ να ακτινοβολεί  στην Νομική Βιβλιοθήκη του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου