Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Το άστρο των Χριστουγέννων, οι γονείς,το σχολείο και το διαδίκτυο


 

Διαβάζω  εδώ, ότι σύμφωνα με μελέτη στο βρετανικό εμπορικό κέντρο Brent Cross, ένα στα τέσσερα παιδιά πιστεύει ότι οι βοσκοί βρήκαν τη φάτνη με... Google Maps!

Kι εδώ, όλα τα παιδιά κρατάνε από ένα κινητό τηλέφωνο και εστιάζονται στα παιχνίδια, ή κάθονται με τις ώρες και σερφάρουν στο διαδίκτυο, στις άχρηστες για την πνευματική και ψυχική ανάπτυξή τους αναζητήσεις, για να συναντήσουν ποικίλα και εντυπωσιακά αξιοπερίεργα και για να απολαύσουν ηθικώς φθοροποιά και αξιόποινα θεάματα, στοιχήματα, συνομιλήματα.

Τάχα για την ενημέρωσή τους. Σε τί άραγε να ενημερώνονται τα μικρά παιδιά, κολλημένα στο διαδίκτυο, που δεν θα μπορούσαν οι γονείς και οι δάσκαλοι να ασχοληθούν μαζί τους και να τα ενημερώσουν;

Ένα παιδί που ενημερώνεται έτσι, διαπαιδαγωγείται κιόλας από τον «ενημερωτή του». Αυτός του μαθαίνει το δρόμο, το εύρημα, το θέμα, τον τρόπο, το ζητούμενο.

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Βρεττανία. Εκεί μετρήθηκε.

Η νέα εποχή, έτσι εκπαιδεύει τους μικρούς, γιατί τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται. Αυτόνομα, εγκαταλελειμμένα παιδάκια. Και αδαείς, χειραγωγήσιμους. Εύπιστους. Άδειους. Αφελείς. Ανερμάτιστους.  Με υπαγορευμένα τα ζητούμενά τους. Χρήστες και καταναλωτές.

Το χειρότερο από όλα είναι που φτιάχνουν άδειες ψυχές. Κι είναι χειρότερο, γιατί με άδεια τσέπη, με άδειο στομάχι ζείς, προσπαθείς, ζητιανεύεις, παρακαλάς, εργάζεσαι, ελεείσαι, φιλοξενείσαι, κι ας κουράζεσαι.

Το ίδιο και με το φτωχικό σου σπίτι. Ζεις, γιατί θα σου χαρίσουν κάτι, θα σε δανείσουν προσωρινά, και θα προσπαθήσεις κι εσύ.

Αλλά με άδεια ψυχή, δεν έχεις λόγο να ζεις. Δεν έχεις δύναμη για να ζήσεις. Δεν έχεις πού να σταθείς. Και κανείς δεν μπορεί να σου φυσήσει ζωοδότρα πνοή.

Γιατί η νέα εποχή, είναι θεός μόνο για τον εαυτό της, και για όσους κερδίζουν από αυτήν. Κι απ' τους άλλους θέλει μόνο να πάρει. Ακόμη και την πνοή που έχουν. Γιατί είναι πρόσκαιρος και ψεύτικος θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου