Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Η Έξοδος του Μεσολογγίου, στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο




Η ιστορία των παιδιών της Σαμαρίνας που έφυγαν από το χωριό τους για να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, το 1826, «ζωντανεύει» στη μεγάλη οθόνη μέσα από την ανεξάρτητη παραγωγή του Βασίλη Τσικάρα με τίτλο : «Έξοδος 1826».

Το έργο είναι βασισμένο στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία και είναι η πρώτη ταινία που γυρίζεται στην Ελλάδα, μετά από 46 σχεδόν χρόνια και τον «Παπαφλέσσα» (1971)   Τζέιμς Πάρις και  Φίνος Φιλμ με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον κεντρικό ρόλο.

Η ιστορία
Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή.
Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.

«Παιδιά της Σαμαρίνας» 
«Η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε άγνωστους ήρωες οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας αλλά εμείς σήμερα δεν τους γνωρίζουμε. Διότι μαζί με τις μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης συμμετείχαν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι σήμερα μας είναι παντελώς άγνωστοι. Αυτούς τους ήρωες θέλω να αναδείξω μέσα από την ταινία» προσθέτει ο ίδιο. Εδώ θέλω να υπενθυμίσω ότι πέρα από τους χιλιάδες Μεσολογγίτες που βρίσκονταν εντός των τειχών βρισκόντουσαν και 2.500 πολεμιστές εκτός της πόλης τα λεγόμενα τάγματα υπαίθρου οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί στην έξοδο του Μεσολογγίου την 10η Απριλίου του 1826 στην ηρωική έξοδο των πολιορκημένων. Το δημοτικό τραγούδι το οποίο είναι γνωστό στο ευρύ κοινό έχει φτιαχτεί για τους 120 βλάχους Σαμαρινιώτες οι οποίοι πήγαν να πολεμήσουν στο Μεσολόγγι και κατάφεραν να επιστρέψουν στο χωρίο τους μόνο οι 33 και αυτοί ήταν σε πολύ κακή κατάσταση» λέει ο δημιουργός Βασίλης Τσικάρας.

Η παραγωγή είναι ανεξάρτητη και δεν υπήρξε καμία κρατική αρωγή και είχε αίσια έκβαση, με την ουσιαστική υποστήριξη φίλων του θεάτρου «Άρατος», του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, του δήμου Πέλλας και , επιχειρηματιών της περιοχής  Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία είναι του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου

Σημείωση: Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 στην Αθήνα (στον Κινηματογράφο Αλκυονίς).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου